Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 01:08:21 (inci) Buitenbrand Obrechtstraat Zwolle 041631 Prio Middel Eenheid | Brandweer Zwolle (Noord) (Blusploeg 1)
zaterdag 27 mei 2017

Archief

Politie schiet man neer na woningbrand aan de Van der Laenstraat

Gemaakt: Maandag, 12 december 2016 04:14

ZWOLLE - In de nacht van zondag op maandag is aan de Van der Laenstraat in Zwolle een woning op de begane grond van een appartementencomplex geheel uitgebrand. Het ging om een korte maar felle binnenbrand. Omliggende appartementen werden ontruimd. Na onderzoek bleek dat er niemand in de woning aanwezig was.

 

Toen de meeste bewoners weer terug waren in hun woningen en de brandweer aan het inpakken was, werd er door de politie plotseling schoten gelost. Er is een persoon aangehouden die gewond is geraakt. Deze man is per ambulance afgevoerd. De politie doet ter plaatse onderzoek. Volgens omstanders dreigde een man met een mes, waarna de politie waarschuwingsschoten loste en de man uiteindelijk in zijn been schoot.

Nieuwe mogelijkheden voor slachtoffers van ransomware

Gemaakt: Donderdag, 15 december 2016 16:40

NEDERLAND - De wereldwijde strijd tegen ransomware gaat onvermoeibaar door nu het No More Ransom (NMR) project meer dan 30 nieuwe partners verwelkomt, zowel uit de publieke als de particuliere sector. Doordat meer partners zich aansluiten bij de strijd komen meer decryptietools beschikbaar, die nieuwe mogelijkheden bieden aan slachtoffers van ransomware.

 

Cybercrime-beveiliging online
No More Ransom werd in juli 2016 opgezet door de Nederlandse nationale politie, Europol, Intel Security en Kaspersky Lab. Het introduceerde een nieuw samenwerkingsniveau tussen wetshandhavingsinstanties en de particuliere sector om samen ransomware te bestrijden. Op http://www.nomoreransom.org kunnen gebruikers informatie vinden over ransomware en hoe ze zichzelf ertegen kunnen beschermen. Minstens zo belangrijk is dat slachtoffers er sleutels kunnen vinden om hen te helpen gratis hun geblokkeerde apparaten te decoderen en vergrendelde bestanden te ontsleutelen.

 

Nieuwe talen en sleutels
Om slachtoffers uit alle hoeken van de wereld beter te helpen, is de online portal nu niet alleen beschikbaar in het Engels, maar ook in het Nederlands, Frans, Italiaans, Portugees en Russisch. Er wordt momenteel gewerkt aan vertalingen in nog meer talen, die op heel korte termijn zullen worden geïmplementeerd. Vandaag zijn Bitdefender, Emsisoft en Check Point als nieuwe geassocieerde partners toegetreden tot het project. Als gevolg hiervan zijn nieuwe decryptietools/sleutels toegevoegd aan nomoreransom.org. Tot op heden hadden slachtoffers de beschikking over acht gratis tools en konden bijna 6000 mensen hun apparaten met succes decoderen zonder criminelen daarvoor te betalen.

 

22 landen
Nieuwe ondersteunende partners zijn: AnubisNetworks, AON, Armor, APCF, BH Consulting, CECyF (Centre Expert contre la Cybercriminalité Français), Cyberlaws.NET, Cylance Inc., DATTO, Inc, ESET, FS- ISAC (Financial Services – Information Sharing & Analysis Center), G-DATA Software AG, Heimdal Security, s21Sec, Smartfense, SWITCH, Ukrainian Interbank Payment Systems Member Association (EMA), CERT-EU (Computer Emergency Response Team for the EU institutions, agencies and bodies), IRISS CERT (Irish Reporting and Information Security Service), CIRCL.LU (Computer Incident Response Center Luxembourg) en SI-CERT (Slovenian Computer Emergency Response Team). Daarnaast verwelkomen wij de Oostenrijkse, Kroatische, Deense, Finse Maltese, Roemeense, Singaporese en Sloveense politie als ondersteunende partners, zodat nu in totaal 22 landen bij het project zijn betrokken.

 

Verdienmodel verstoren
Wilbert Paulissen, hoofd Landelijke Recherche: "De kracht van het project is dat we met zoveel mogelijk landen en partners samenwerken om steeds meer slachtoffers te kunnen helpen. Ik ben tevreden dat het project zo goed aanslaat. Samen zullen we al het mogelijke doen om het verdienmodel van criminelen te verstoren".

 

Zowel de particuliere sector en de wetshandhavingsinstanties intensiveren hun inspanningen om cybercriminelen te bestrijden die ransomware gebruiken om hun slachtoffers van grote hoeveelheden geld te beroven. Bewustzijn blijft echter de sleutel tot het succesvol voorkomen van ransomware. Enkele eenvoudige beschermingsmaatregelen kunnen veel schade voorkomen:

 • zorg altijd voor de aanwezigheid van een back-up systeem, zodat een ransomwarebesmetting uw persoonlijke gegevens niet definitief vernietigt;
 • gebruik robuuste antivirussoftware om uw systeem te beschermen tegen ransomware;
 • houd alle software op uw computer up-to-date;
 • vertrouw letterlijk niemand, aangezien elke account kan zijn aangetast.
 • Kijk voor meer informatie en preventietips op www.nomoreransom.org.

Grote vechtpartij op de Rhijnvis Feithlaan

Gemaakt: Donderdag, 15 december 2016 16:45

ZWOLLE - De politie reageerde op woensdag 14 december rond 18.00 uur op een melding van een vechtpartij door een groep personen. Agenten hebben in de omgeving zeven mannen aangehouden en overgebracht naar het bureau.

 

Aanhouding op straat
Rond 18.00 uur kreeg de politie de melding van de vechtpartij op de Rhijnvis Feithlaan met de Bagijnesingel. Enkele agenten waren daar in de omgeving al ter plaatse in verband met de voorbereidingen voorafgaand aan de voetbalwedstrijd van vanavond in Zwolle. Deze agenten die hierdoor snel ter plaatse kwamen zagen dat de vechtpartij was beëindigd. Meerdere personen waren er vandoor gegaan. In de omgeving heeft de politie eerst vijf mannen aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij deze vechtpartij. Eén van hen, zo bleek aan het bureau, had lichte verwondingen. Hij is hiervoor behandeld. Na de wedstrijd van vanavond werden er nog twee verdachten van 34 en 32 jaar uit Zwolle aangehouden. De politie onderzoekt hun mogelijke betrokkenheid bij dit incident. De politie houdt rekening dat het hier ging om een vechtpartij tussen voetbalsupporters. De politie stelt nader onderzoek in naar de toedracht en de rol van de aangehouden mannen. Van de vijf eerder aangehouden verdachten zijn er drie van 38, 34 en 26 afkomstig uit Zwolle, een 18-jarige man uit Houten en een 16-jarige jongen uit Kampen.

 

Getuigenoproep
De politie roept getuigen van deze vechtpartij op zich te melden. Ook filmopnamen van de vechtpartij zijn zeer welkom bij het onderzoek van de politie. U kunt de politie bereiken op telefoonnummer 0900-8844.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Kamperveen

Gemaakt: Zaterdag, 17 december 2016 16:50

KAMPERVEEN - In Kamperveen (gemeente Kampen) is bij een bedrijf met vleeseenden vogelgriep (H5) vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 14.000 vleeseenden. Daarnaast wordt het pluimvee van een ander bedrijf preventief geruimd omdat dit in een straal van 1 kilometer ligt van het besmette bedrijf in Kamperveen. De ruimingen worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

 

In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Kamperveen liggen nog 2 andere bedrijven. Deze laatste pluimveebedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Kamperveen. Dit gebied overlapt voor een deel met het eerder ingestelde gebied rond Biddinghuizen waar al een vervoersverbod van kracht is. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel.

 

Alle huidige landelijke maatregelen blijven onverkort van kracht.

Zwollenaar op de Nijverheidstraat beroofd door drie mannen

Gemaakt: Maandag, 19 december 2016 17:57

ZWOLLE - De politie is op zoek naar getuigen van een beroving die maandagmorgen 19 december plaatsvond op de Nijverheidstraat. Een 37-jarige Zwollenaar is daar tussen 10.45 uur en 11.15 uur beroofd door drie mannen.


De man had zijn auto geparkeerd op de Nijverheidstraat en wilde het voertuig afsluiten, maar op dat moment werd hij door twee mannen vastgepakt. Ze bedreigden hem met een mes terwijl een derde man zijn navigatieapparatuur uit de auto haalde. De drie namen ook zijn portemonnee mee. Ze liepen weg in de richting van de Rembrandtlaan. De politie is een onderzoek gestart en wil graag spreken met eventuele getuigen. Er is een signalement van de drie mannen bekend.

 

Signalement
Het gaat om drie mannen met een Arabisch uiterlijk. Ze spraken Nederlands met een accent. Onderling spraken ze Arabisch.

Eén van de daders was ongeveer 1,90 meter lang. Hij heeft zwart haar, een baardje, een iets gezet postuur en hij droeg een driekwart grijze jas. Vermoedelijk is hij tussen de 30 en 35 jaar oud.

 

De tweede dader heeft ook een baardje en droeg een zwart of grijs petje en een zwarte jas.

 

De derde man is vermoedelijk 1,60 a 1,65 meter lang. Hij is kaal van boven en heeft de zijkanten van zijn hoofd kort geschoren. De man heeft een dun postuur en droeg een driekwart spijkerjas tot net boven zijn knie.

 

Tips
Was u tussen 10.45 uur en 11.15 uur op de Nijverheidstraat en heeft u iets verdachts gezien? Zag u rond dat tijdstip drie mannen in de omgeving van de Nijverheidsstraat of de Rembrandtlaan? Bel dan 0900-8844. Wilt u anoniem een tip doorgeven? Bel dan 0800-7000

Kerstdagen groot feest voor inbrekers in Nederland

Gemaakt: Maandag, 19 december 2016 19:07

De laatste week van het jaar is de kans op een inbraak 40% groter vergeleken met andere weken. Dit blijkt uit onderzoek van Smart Alarm, op basis van politiedata van 2013, 2014 en 2015.

 

Tijdens de kerstdagen komen er gemiddeld 3884 inbraakmeldingen binnen bij de politie. Vooral in de avonduren komen er opvallend veel meldingen van inbraak binnen.

 
Inbraakspits tijdens kerstdiner
Kijkend naar de kerstdagen en de dag na Kerst, was Tweede Kerstdag de afgelopen jaren licht favoriet bij inbrekers. 34,3% van de inbraakmeldingen tijdens Kerst, kwam binnen op Tweede Kerstdag.

 

Vooral tijdens het kerstdiner worden klaarblijkelijk veel inbraken gepleegd. Wanneer men op bezoek is bij familie, vrienden en kennissen, zien inbrekers kennelijk het ideale moment om toe te slaan. Tijdens de kerstdagen kwamen de meeste inbraakmeldingen afgelopen jaar namelijk binnen tijdens de avonduren. Vooral tussen 19:00 en 00:00 is een duidelijke piek zichtbaar in het aantal meldingen.

 

Meeste kerstinbraken in Oost-Nederland
11,7% van de kerstinbraken werd vorig jaar gemeld in politieregio Oost-Nederland. Hierbij gaat het om zowel woning- als bedrijfsinbraken. Ook in de politieregio’s Amsterdam en Den Haag werden veel inbraken gemeld. Beide regio’s waren goed voor 11,2% van alle inbraakmeldingen.

 

Inbrekers waren afgelopen jaar minder actief in de politieregio Zeeland-West-Brabant. ‘Slechts’ 8,8% van het totale aantal meldingen kwam namelijk uit deze politieregio.

 

Bedrijfsinbraken versus woninginbraken
Normaal gesproken wordt 85% van de inbraken in een woonhuis gepleegd, en ongeveer 15% in een bedrijfspand. Tijdens de kerstperiode neemt het aandeel meldingen van woonhuisinbraken met gemiddeld 7% toe.

 

In de politieregio Zeeland-West-Brabant is er sprake van het grootste verschil in het aandeel van woninginbraken tijdens Kerst ten opzichte van andere dagen. Ten opzichte van andere dagen is er in deze politieregio tijdens Kerst namelijk sprake van een stijging van 9,4%. Ook in Noord-Nederland (9,3%) en Oost-Nederland (9,3%) stijgt het aandeel woninginbraken met Kerst sterk.

 

In politieregio Rotterdam is de stijging van het aandeel woninginbraken met 3,6% het kleinst, maar deze regio was (en is) al koploper qua aandeel woonhuisinbraken. Een overzicht van de meldingen van bedrijfsinbraken versus woninginbraken per politieregio, is te vinden op de onderzoekspagina van SmartAlarm.

 

Mogelijke inbraakdrukte Eerste Kerstdag 2016
Komende Kerst zal Eerste Kerstdag mogelijk weer druk zijn voor inbrekers. Uit eerder onderzoek van SmartAlarm werd al duidelijk dat weekenden in december populair zijn bij inbrekers. Dit jaar valt Eerste Kerstdag op een zondag. De verwachting is dan ook dat inbrekers deze dag zullen aangrijpen om op zoek te gaan naar geschikte doelwitten voor een inbraak.
 

Voorkom inbraak

De kans op woninginbraken kunt u verkleinen door een bewakingscamera, elektronische beveiliging en goed hang- en sluitwerk aan te schaffen voorzien van het Politiekeurmerk Veilig Wonen ®. Laat u eens voorlichten door een erkend vakman. Uiteraard zorgt u voor voldoende verlichting rondom huis en geeft u inbrekers geen kans: laat geen ramen openstaan waarbij het makkelijk inklimmen is. Losliggende ladders of opstapjes: zet ze binnen of leg ze vast. Waardevolle spullen bewaart u zoveel mogelijk achter slot en grendel. Meer tips en informatie vindt u op www.enwij.nl en Betecom.

Bezorger Kip2day beroofd op de Oldermannenlaan

Gemaakt: Donderdag, 22 december 2016 16:40

ZWOLLE - Op dinsdag 20 december rond 18:10 uur reed een medewerker van Kip2day, gevestigd aan de Assendorperstraat, met de scooter richting Zwolle Zuid om een bestelling af te leveren aan de Provincieroute.

 

Na de Hortensiatunnel reed hij op het fietspad van de Oldermannenlaan toen een andere scooter met 2 personen hem naderde. Deze scooter versperde zijn weg waardoor hij moest stoppen. De bijrijder sleurde hem van de scooter zodat hij op de grond viel en hield hem vast op de grond met zijn knie.

 

De bestuurder liep naar de scooter van de medewerker, opende deze en pakte alles uit de koffer. Beiden vertrokken op de scooter richting de Bloksteeg. De scooter van de 2 personen betrof een zwarte met blauwe Peugeot, mogelijk van het type Speedfight 3. De scooter had een speciale uitlaat van het merk Yasuni, type R. De mannen droegen geen handschoenen en de handen hadden een donkere huidskleur.

 

1e persoon

- ongeveer 1.85
- iets gezet postuur
- ongeveer 20 jaar
- zwarte integraalhelm.
- donkerblauwe jas met een kleine bontkraag
- donkere Adidas trainingsbroek met witte strepen over de zijkant van de broekspijpen.
- mogelijk werkschoenen.
- buitenlands accent


2e persoon

- ongeveer 1.80
- slank postuur
- ongeveer 20 jaar
- zwarte integraalhelm
- zwarte dikke winterjas van het merk "Canada Goose"
- zwarte trainingsbroek
- mogelijk schoenen van het merk Nike, laag model

 

Als u informatie heeft over deze beroving kunt u bellen met 0900-8844 of meld misdaad anoniem 0800-7000.

Bakken en braden tijdens de feestdagen; voorkom vlam in de pan!

Gemaakt: Donderdag, 22 december 2016 17:53

Een uitgebreid kerstdiner, lekker gourmetten, oliebollen bakken; het hoort er allemaal bij de laatste weken van het jaar. Maar olie en vet kunnen uitslaande brand veroorzaken, met alle gevolgen van dien. Voorkom vlam in de pan. Toch brand? Gebruik dan geen blusdeken! 

 

Tips tijdens het bakken en braden:

 • Doe niet te veel olie of vet in de pan, zodat de vloeistof niet zo snel over de rand loopt.
 • Houd de pan in de gaten, zodat u direct kunt ingrijpen als de vlam toch in de pan slaat. Laat u niet afleiden door de gezellige drukte in de woonkamer.
 • Houd kinderen tijdens het bakken en braden weg bij het fornuis, en laat ze niet alleen in de keuken.

 

Een vlam in een pan of een frituurbrand kunt u niet blussen met een blusdeken. Blus brandende olie of brandend vet ook nooit met water! Water in heet vet of olie veroorzaakt een grote explosie. 

 

Bij een vlam in een (frituur)pan doet u het volgende: 

 • Bedek, indien mogelijk, uw handen / trek ovenhandschoenen aan.
 • Dek de brandende pan af met een passende deksel of koekenpan (plaats de deksel of pan van u af).  
 • Zet de warmtebron uit.
 • Doe de afzuigkap uit.
 • Laat de pan met de deksel staan totdat deze volledig is afgekoeld (tenminste een uur).
 • Waarschuw bij twijfel altijd de brandweer.

Grote brand bij schrootverwerkingsbedrijf in Kampen

Gemaakt: Vrijdag, 23 december 2016 00:03

KAMPEN - Aan de Haatlandhaven in Kampen is donderdagavond rond elf uur bij een schrootverwerkingsbedrijf een grote brand uitgebroken. Door de zwarte rook die hierbij vrij komt is de brand opgeschaald naar een grip 1 situatie. Bovendien is er een NL altert in deze regio afgegeven.

 

Bij brand in Kampen is er voornamelijk rookoverlast op het industrieterrein Haatlanderhaven. Mogelijk Kampereiland ook last van de rook. Diverse brandweerkorpsen zijn ingezet bij de bestrijding van deze brand.

 

De brandweer vraagt mensen om weg te blijven bij de brand en de hulpverleners ruimte te geven.

Verdachten opgepakt voor poging woninginbraak

Gemaakt: Maandag, 26 december 2016 16:59

ZWOLLE - Op zondag 25 december, omstreeks 21.45 uur, zagen politieagenten twee personen verdacht rondlopen in de omgeving van de Bachlaan. Politieagenten wilden contact leggen met deze mannen, waarop de mannen ervandoor gingen. De politie wist een van de mannen aan te houden aan de Morleystraat.

 

Bij de politie kwam er kort na deze aanhouding een melding binnen van een burger. Deze burger gaf aan dat er aan de Wanningstraat in Zwolle een man wegdook achter een muurtje toen een politievoertuig langs de flat reed. De burger kon een duidelijk signalement doorgeven aan de politie. De politie ondernam direct actie en kon de tweede verdachte aanhouden in de omgeving van de Telemannstraat. De mannen zijn aangehouden op verdenking van een poging tot woninginbraak van een woning aan de Wanningstraat. De mannen zijn overgebracht naar een arrestantencentrum van de politie, waar zij zijn ingesloten. De aangehouden mannen zijn 21 en 22 jaar oud en afkomstig uit Zwolle.

 

Voorkom inbraak

De kans op woninginbraken kunt u verkleinen door een bewakingscamera, elektronische beveiliging en goed hang- en sluitwerk aan te schaffen voorzien van het Politiekeurmerk Veilig Wonen ®. Laat u eens voorlichten door een erkend vakman. Uiteraard zorgt u voor voldoende verlichting rondom huis en geeft u inbrekers geen kans: laat geen ramen openstaan waarbij het makkelijk inklimmen is. Losliggende ladders of opstapjes: zet ze binnen of leg ze vast. Waardevolle spullen bewaart u zoveel mogelijk achter slot en grendel. Meer tips en informatie vindt u op www.enwij.nl en Betecom.

Wie was getuige van beroving op de Nijverheidsstraat?

Gemaakt: Vrijdag, 30 december 2016 16:35

ZWOLLE - Drie mannen beroofden maandag 19 december een 37-jarige man uit Zwolle.

 

Nadat hij tussen 10.45 uur en 11.15 uur zijn auto had geparkeerd op de Nijverheidstraat, werd hij door twee mannen vastgepakt. Ze bedreigden hem met een mes terwijl een derde man zijn navigatieapparatuur uit de auto haalde.

 

De drie namen ook zijn portemonnee mee. Ze renden daarna weg in de richting van de Rembrandtlaan.

 

Vragen
De beroving vond plaats op klaarlichte dag. Tegenover de parkeerplaats zit de onderwijsinstelling CIBAP. Misschien hebben studenten of andere voorbijgangers iets gezien?

 

Neem dan contact op met de politie via telefoonnummer 0900-8844. Melden kan ook anoniem via 0800-7000 of online via www.meldmisdaadanoniem.nl.

Twee vrouwen aangehouden voor mishandeling buschauffeur

Gemaakt: Maandag, 02 januari 2017 16:10

ZWOLLE - De politie heeft zondagavond 1 januari twee vrouwen aangehouden voor de mishandeling van een buschauffeur.


Rond 22.40 uur kreeg de politie de melding dat een buschauffeur op de Waallaan was mishandeld door twee vrouwen. De mishandeling vond plaats in de bus bij een bushalte. Er ontstond een woordenwisseling tussen de buschauffeur en de vrouwen. Daarna sloegen de vrouwen de man. Hij raakte daarbij lichtgewond aan zijn hoofd. Vervolgens ging de twee er vandoor.

 

Aanhoudingen
De buschauffeur had een duidelijk signalement en kon ook vertellen in welke richting de vrouwen waren gevlucht. Agenten zijn in de omgeving op zoek gegaan en konden de twee vrouwen aanhouden op de Haringvliet. Het gaat om twee vrouwen van 22 jaar uit Enschede en Zwolle. Tijdens de fouillering troffen agenten verdovende middelen aan bij de vrouw uit Enschede.

 

Optreden tegen geweld
De politie tolereert geen verbaal of fysiek geweld tegen politiemensen en anderen met een publieke taak en treedt er altijd tegen op. De dader wordt niet alleen strafrechtelijk maar ook financieel aangepakt voor het veroorzaken van schade. Het beleid van het openbaar ministerie is erop gericht dat personen die geweld uiten in de richting van bijv. politie- brandweer- en ambulancepersoneel, maar ook buschauffeurs en conducteurs, een hogere strafeis tegemoet kunnen zien.

Dronken bestuurder verstopt zich in tuin na aanrijding

Gemaakt: Dinsdag, 03 januari 2017 17:28

ZWOLLE - Maandag 2 januari kreeg de politie de melding te gaan naar de Mastenbroekerallee, daar zou een aanrijding zijn gebeurd. Melder gaf aan dat de bestuurder aanstalten zou maken om weg te komen bij het voertuig. Hierop is de politie met spoed ter plaatse gegaan, de melder is de bestuurder blijven volgen. De melder is vervolgens de bestuurder kwijt geraakt in de wijk.

 

Agenten hebben na een klein onderzoek de verdachte aan kunnen houden in de tuin van zijn woning. Ze hebben de verdachte overgebracht naar het bureau waar hij maar liefst 910 UGL blies. Dit is meer dan 4 keer de wettelijke toegestane maximum hoeveelheid.

 

Het rijbewijs van de verdachte is ingenomen en het Openbaar Ministerie gaat verder beslissen over de zaak.

Omstanders grijpen Zwollenaar die voertuigen wil overvallen

Gemaakt: Woensdag, 04 januari 2017 15:59

OMMEN - Omstanders hebben in de nacht van dinsdag 3 op woensdag 4 januari een 39-jarige man uit Zwolle aangehouden. Hij wordt er van verdacht dat hij twee voertuigen wilde overvallen. De verdachte raakte gewond.


Een 27-jarige man uit Hoogeveen belde rond 2.35 uur de politie. Hij vertelde dat hij daarvoor bijna was overvallen. Hij reed in een bestelbus over de Heinoseweg in de richting van de Ommerweg. Op de kruising wilde een automobilist zijn aandacht trekken. De automobilist stapte uit en bedreigde de man uit Hoogeveen omdat hij zijn bestelauto wilde hebben. De man uit Hoogeveen ging er snel vandoor, maar de automobilist zette de achtervolging in. De man uit Hoogeveen belde de politie en een collega.

 

Tweede poging
De automobilist reed achter de man uit Hoogeveen en ramde de bestelauto een aantal keer. Uiteindelijk kwamen beide voertuigen tot stilstand in de buurt van de rotonde tussen de Tussenweg en Ommerkanaal Oost. Een kleine vrachtauto reed op dat moment net de rotonde af, maar moest stoppen voor de auto. De automobilist probeerde de chauffeur, 56-jarige man uit Reutum, uit de kleine vrachtauto te krijgen. De chauffeur wist de verdachte af te weren.

 

Verzet
Ondertussen waren de man uit Hoogeveen en zijn collega uit Hardenberg ook ter plaatse en konden ze de man ondanks zijn verzet aanhouden. Tijdens de aanhouding raakte de verdachte, een 39-jarige man uit Zwolle, gewond. Agenten waren binnen tien minuten na de eerste melding ter plaatse en hebben de verdachte overgenomen. Hij ligt op dit moment in het ziekenhuis vanwege een hoofdwond. De politie onderzoekt de zaak.

Freek (17 jaar) activeert zelf het luchtalarm

Gemaakt: Woensdag, 04 januari 2017 16:43

APELDOORN - Zo'n kans krijg je niet snel, maar Freek (17 jaar) uit Veenendaal kon zijn geluk niet op toen hij op maandag 2 januari om 12 uur zelf het luchtalarm mocht activeren in de Meldkamer Oost-Nederland (MON) in Apeldoorn. Elke eerste maandag van de maand neemt de spanning toe bij Freek. De sirene gaat zo af! Familie en vrienden kunnen rekenen op een e-mail van Freek om ze daarop te attenderen. Menigmaal heeft hij zijn ouders verzocht het geluid op te nemen. En ook op school wil Freek graag het luchtalarm goed kunnen horen en gaan, in overleg met de leerkracht, speciaal voor Freek de ramen en deuren open.

 

Fascinatie
Zijn fascinatie voor het luchtalarm begon zo'n 5 jaar geleden toen Freek schrok van het harde geluid. Vanaf dat moment wilde hij alles weten. Waar komt het geluid vandaan? Hoe werkt het precies? Zijn moeder vertelt: "Freek heeft een verstandelijke beperking en leert daarom niet zo snel als anderen. Doordat hij zich ging interesseren in het luchtalarm heeft hij leren klokkijken. Hij kan nu plannen en met een agenda werken. Hij weet alle 'luchtalarm-dagen' voor 2017 uit zijn hoofd." "De volgende is op 6 februari", weet Freek. Jeroen Nagtegaal, centralist MON, checkt het even op de computer en natuurlijk heeft Freek gelijk!

 

Dat het luchtalarm zijn grote passie is, laat Freek zien met een zelfgemaakte alarmpaal. Thuis houdt hij zorgvuldig bij wanneer deze getest moet worden en via een zelfbedacht systeem weet hij precies wanneer het 12 uur is. Eerder heeft hij al in Veenendaal met een hoogwerker een alarmpaal van heel dichtbij gezien. Aan een sleutelhanger die hij altijd om heeft, hangt de foto van die paal. Dat hij nu te gast mag zijn op de meldkamer vindt Freek helemaal te gek. Jeroen laat hem zien hoe het allemaal in zijn werk gaat. Om 12 uur precies drukt Freek de knop in en activeert daarmee alle alarmpalen in een groot deel van Gelderland en Overijssel.

 

Met een brede lach luistert hij vervolgens aandachtig naar de sirene die door het opengezette raam klinkt. Voor deze bijzondere gelegenheid krijgt Freek tenslotte een diploma uitgereikt dat hij geslaagd is voor het bedienen van het waarschuwingsalarmeringssysteem. Wat een bijzonder moment." Straks ga ik met mijn ouders naar vrienden in Hattem. Ik ga ze meteen vragen of ze het alarm ook gehoord hebben!", zegt Freek enthousiast.

 

Hoe zit het ook alweer?
Het waarschuwings- en alarmeringssysteem (WAS) waarschuwt mensen voor rampen. Men wordt dan verzocht naar binnen te gaan, ramen en deuren te sluiten en radio en/of tv aan te zetten. Elke eerste maandag van de maand (m.u.v. feestdagen) worden de alarmen getest. Nederland telt ruim 4000 zogeheten WAS-palen.

 

Luchtalarm wordt vervangen door NL-Alert
Het alarm gaat uiterlijk 2020 verdwijnen. Vanaf dan is NL-Alert (voor mobiele telefoon) het belangrijkste alarmmiddel van de overheid. Kijk voor meer informatie over NL-Alert op www.crisis.nl/nl-alert.

Wasmachine vat vlam in woning aan de Lisdodde

Gemaakt: Donderdag, 05 januari 2017 16:47

ZWOLLE - Donderdagmiddag 5 januari omstreeks 15:20 uur was er een kleine brand in een woning aan de Lisdodde in Zwolle.

 

De brand ontstond in een wasmachine op de begande grond. De brandweer wist de brand snel te blussen en heeft de wasmachine naar buiten gehaald. De brandweer heeft de woning geventileerd.

 

Bij de brand zijn geen gewonden gevallen, de schade aan de woning is beperkt gebleven.

Schoorsteenbrand Snavel van Emekamp slaat over naar zolder

Gemaakt: Vrijdag, 06 januari 2017 03:48

ZWOLLE - Een grote brand heeft in de nacht van donderdag op vrijdag aan de Snavel van Emekamp in Zwolle veel schade veroorzaakt aan een woning. De brand die ontstond bij de schoorsteen van de woning sloeg over naar de zolder.

 

De brandweer van Zwolle heeft grote brand afgekondigd omdat er gevaar voor overslag naar naast gelegen woningen bestond. De bewoners konden het pand op tijd verlaten.

Man rijdt op gestolen elektrische fiets

Gemaakt: Vrijdag, 06 januari 2017 16:33

ZWOLLE - Omdat de elektrische fiets niet afgesloten gestald stond trok het de aandacht van een politieman.

 

Tijdens zijn surveillance op donderdag 5 januari 2017 omstreeks 17.30 uur zag een politieagent een elektrische fiets, die niet was afgesloten, bij een coffeeshop in Zwolle staan. Even later zag hij een man op de betreffende fiets voorbij fietsen. De agent heeft de man staande gehouden op de Friesewal en de fiets gecontroleerd. De 25-jarige man uit Zwolle kon niet een duidelijke verklaring geven hoe hij aan de fiets kwam. Toen de politieagent ontdekte dat de fiets was gestolen in april 2015 uit een schuur in Zwolle werd de 25-jarige man aangehouden ter zake heling. De man is overgebracht naar het politiebureau voor nader onderzoek.

Kapot achterlicht van auto leidt tot aanhouding passagier

Gemaakt: Zondag, 08 januari 2017 17:02

ZWOLLE - Op zaterdag 7 januari omstreeks 16.30 uur zag een surveillerende agent op de IJsselallee in Zwolle een auto met een kapotte achterlamp rijden. De bestuurder van de auto werd daarop gecontroleerd. In de auto zaten twee mannen.

 

De politieman rook bij het openen van de portierdeur meteen een sterke cannabisgeur. Tevens zag hij lange vloei in de auto liggen. De bijrijder, een 23-jarige man uit Roermond, had een gripzakje met cannabis bij zich. De politieagent heeft daarop de man gefouilleerd en trof in zijn jaszak hasjiesj aan. De bestuurder had geen drugs bij zich. Hierop is de 23-jarige man aangehouden en overgebracht naar het bureau alwaar hij afstand deed van de drugs. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Eigenaren gezocht van sieraden

Gemaakt: Dinsdag, 10 januari 2017 16:25

ZWOLLE - Aan de Mozartlaan in Zwolle zijn sieraden aangetroffen (zie foto's). De politie vermoedt dat ze van diefstal afkomstig zijn.

 

Bent of kent u de eigenaar van deze sieraden? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844.

Winters en stormachtig weer voorspeld

Gemaakt: Donderdag, 12 januari 2017 22:14

NS en ProRail nemen maatregelen om de verwachte sneeuwval tegen te gaan. Vooral in het midden en het zuiden van Nederland wordt vrijdagochtend winters en stormachtig weer voorspeld.

 

Het KNMI geeft zelfs code geel af voor sneeuwval en zware windstoten.

 

Er wordt extra treinpersoneel ingezet. Treinen zullen aan de onderkant worden behandeld met glycol zodat er geen sneeuw en ijs aan blijft plakken. Ook zullen warmtekanonnen worden ingezet.

 

Ook problemen op de weg
Sneeuw en gladheid kunnen ook het verkeer op de weg vrijdagochtend parten gaan spelen. Het wordt opnieuw een gure dag met zelfs kans op een noordwesterstorm aan de kust. Vooral in het oosten van het land kan de sneeuw op de weg gevaarlijk zijn.

 

Vanaf het weekend houdt het winterweer aan en kan het weer gaan sneeuwen. ’s Nachts kan het plaatselijk licht vriezen. Na het weekend daalt de temperaturen verder en krijgen we een paar echte vorstdagen. De schaatsten kunnen dus uit het vet gehaald worden.

Inzittenden 45km-auto gewond bij aanrijding

Gemaakt: Zaterdag, 14 januari 2017 18:40

ZWOLLE - Vrijdagavond 17 januari is op de kruising van Oude Meppelerweg met de Ceintuurbaan een aanrijding ontstaan tussen een auto en een 45km-auto. De inzittenden van de 45km-auto raakten gewond. De politie onderzoekt de aanrijding en wil graag spreken met getuigen.


De aanrijding vond plaats rond 17.20 uur. De inzittenden van de 45km-auto, een 85-jarige man en een 69-jarige vrouw uit Zwolle, raakten gewond. Ze zijn door de brandweer uit het voertuig gehaald en daarna naar het ziekenhuis gebracht. De bestuurder van de auto, een 59-jarige man uit Zwolle, bleef ongedeerd. Het team verkeersongevallenanalyse van de politie onderzoekt de aanrijding en wil graag spreken met getuigen. Hebt u iets gezien van de aanrijding? Neem dan contact op via 0900-8844. De kruising is enige tijd afgesloten in verband met de hulpverlening en het onderzoek.

Zwarte Audi A5 Sportback gestolen aan de Wayerkamp

Gemaakt: Maandag, 16 januari 2017 17:58

ZWOLLE - In de nacht van zondag op maandag 16 januari is er een zwarte Audi A5 Sportback gestolen aan de Wayerkamp in Zwolle. De diefstal is gepleegd tussen zondag 15 januari te 16.30 uur en maandag 16 januari te 04.55 uur.

 

Heeft u iets gezien of gehoord? Neemt u dan contact op met de politie via het telefoonnummer 0900-8844.

Let op: Fakemail Politie Nederland in omloop

Gemaakt: Donderdag, 19 januari 2017 19:26

NEDERLAND - Op dinsdag 17 januari zijn bij de politie verschillende telefoontjes binnen gekomen van mensen die een mail hadden ontvangen met als afzender Oproeping Politie. In de inhoud wordt gesuggereerd dat er een klacht bij de politie in Drachten is ingediend. Dat betreft een fakemail. In die fakemail wordt een downloadlink aangeboden. 

Let altijd goed op de afzender van een e-mail. Download nooit bestanden bij mails als u de afzender niet kent. In de mails die de politie deze week verstuurt staat geen link en hoeft niets te worden gedownload. 

De politie in Noord-Nederland verstuurt deze week een mail naar ruim 20.000 e-mailaccounts met het advies om de inloggegevens te wijzigen. Deze actie is een uitvloeisel van een cybercrime-onderzoek waaraan op 13 oktober publiciteit werd gegeven.

Bij de verdachte in dat onderzoek is computerapparatuur in beslag genomen. Daarop zijn duizenden inloggegevens van mensen aangetroffen. De politie weet dat er inloggegevens zijn gebruikt om online aankopen te doen op andermans naam, anderen op te lichten of accounts te krijgen op goksites. Of alle aangetroffen inloggegevens daadwerkelijk zijn misbruikt is niet te achterhalen. Desondanks adviseert de politie alle mensen waarvan de mailadressen op de computer van de verdachte zijn aangetroffen, hun inloggegevens te wijzigen.

Duo opgepakt na drugsdeal op de Ruysdaelstraat

Gemaakt: Vrijdag, 20 januari 2017 16:45

ZWOLLE - De politie heeft donderdagmiddag in Zwolle twee mannen opgepakt nadat ze getuige was van een drugsdeal. Het gaat om twee Zwollenaren van 25 en 39 jaar.


Agenten zagen donderdag omstreeks 14.30 uur op de Ruysdaelstraat hoe de beide mannen kennelijk contact met elkaar maakten waarbij de een iets overdroeg aan de ander. Bij controle troffen de agenten bij de 39-jarige een bolletje met een gebruikershoeveelheid harddrugs aan, vermoedelijk cocaïne. Ook de 25-jarige werd gecontroleerd, samen met de auto waarin hij reed. Bij dat onderzoek werden enkele tientallen bolletjes vermoedelijk cocaïne aangetroffen. De 39-jarige is na verhoor heengezonden, de 25-jarige wordt verdacht van handel in verdovende middelen en zit nog vast.

Man zakt met hovercraft door het ijs van het Drontermeer

Gemaakt: Zaterdag, 21 januari 2017 17:06

ELBURG - Reddingsdiensten hebben zaterdagmiddag een man uit het Drontermeer bij Elburg gevist. Hij voer met een hovercraft over het bevroren meer toen de wind het vaartuig liet omslaan. De bestuurder kwam in een wak terecht.

 

De KNRM van Elburg heeft de opvarende met hulp van de brandweer aan boord van een reddingboot gehesen en hem naar de kant gebracht. Daar is hij door personeel van een ambulance nagekeken en vervolgens naar het ziekenhuis gebracht.

Bewoner blust zelf de brand in woning Amperestraat

Gemaakt: Maandag, 23 januari 2017 21:35

ZWOLLE – Maandagavond woedde een brand in een woning aan de Amperestraat in Zwolle. De brand was snel onder controle, mede omdat de bewoner het vuur met poederblussers te lijf was gegaan.

 

Wel ademde de bewoner te veel rook in en moest door ambupersoneel worden behandeld. De brand ontstond door kortsluiting in een elektrisch apparaat. Over de omvang van de schade is nog niets bekend.

Politie houdt twee tieners aan voor woninginbraak

Gemaakt: Dinsdag, 24 januari 2017 17:16

ZWOLLE - Op maandagmiddag werd een jongeman als verdachte aangehouden voor heling van sportschoenen. De schoenen bleken vermoedelijk afkomstig van een woninginbraak. Nader onderzoek leidde op dinsdag 24 januari tot de aanhouding van een tweede jongeman.


Het verhaal begon op woensdag 23 november 2016. De aangever verloor zijn huissleutels in de wijk Stadshagen. Op vrijdag 25 november 2016 bleek dat er meerdere elektronische goederen zoals mobiele telefoons waren gestolen uit de slaapkamer van de aangever. Er was geen schade aan de woning en het vermoeden bestond dat er met de verloren sleutel toegang was verschaft tot de woning. De recherche onderzocht de inbraak. Het onderzoek kwam met de eerste aanhouding in een stroomversnelling terecht. Uit onderzoek bleek de mogelijke betrokkenheid van een andere eveneens 14-jarige jongen uit Zwolle. Hij werd dinsdagochtend aangehouden door de politie. In de woning van één van de verdachten werden goederen aangetroffen die afkomstig waren van de inbraak op 25 november jl.

 

De beide 14-jarige verdachten zijn ingesloten op het politiebureau in Zwolle en worden verhoord. In belang van het onderzoek zijn ze in verzekering gesteld. Door de jonge leeftijd mogen ze de avond en nacht thuis doorbrengen en moeten zij zich indien nodig weer melden aan het bureau. De goederen zullen weer worden teruggegeven aan de aangever. Tegen de verdachten zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Praktijkexamen Jeugd EHBO voor Politiekids

Gemaakt: Dinsdag, 24 januari 2017 17:21

ZWOLLE - Op woensdag 25 januari leggen Senior-Politiekids in het kader van een voorgezette opleiding Politiekids een praktijkexamen Jeugd EHBO af. Dit examen wordt om 16.00 uur afgelegd op een oefenlocatie op het terrein van de atletiekvereniging aan de Urksteeg in Zwolle.

 

Tijdens het examen reageren de Politiekids op een 'fake' melding van een verkeersongeval. Ze moeten daarbij een veilige werkplek creëren en eerste hulp verlenen aan de lotusslachtoffers. Politie, Brandweer en het Rode Kruis hebben de handen in één geslagen om de jeugd van Holtenbroek ook op dit vlak vaardiger te maken. Het afgelopen half jaar hebben 12 Senior-Politiekids wekelijks getraind en met dit examen wordt de opleiding afgerond. De Jeugd EHBO voor Politiekids wordt een onderdeel van de Politiekidsacademie.

Automobilist uit Hattem beroofd door motorrijder

Gemaakt: Woensdag, 25 januari 2017 17:33

HATTEM - Dinsdagmiddag rond 12.00 uur is een 36-jarige automobilist uit Hattem beroofd van zijn geld. Dit gebeurde op het Vijzelpad in Hattem. De politie zoekt de dader die zich op een motor verplaatst.

 

Het slachtoffer had kort voor dit tijdstip iets verkocht in Kampen en reed rond 12.00 uur over het Vijzelpad In Hattem. Ter hoogte van de manege dwong een onbekende motorrijder hem tot stoppen en uit te stappen. Omdat de automobilist dacht dat het om een politieman in burger ging, deed hij dit. De onbekende zei dat hij van de politie was en deed onderzoek in de auto. De dader pakte uit het voertuig een envelop met geld en gaf het slachtoffer een vuistslag. Met de buit reed de dader op zijn motor er vandoor terug richting Hattemerbroek. De politie sluit niet uit dat het slachtoffer mogelijk gevolgd is vanaf Kampen door deze motorrijder.

 

Dader

Van de motorrijder is het volgende bekend:

 • Hij reed op een zwarte motor
 • De dader droeg een zwart motorpak en zwarte laarzen.
 • De helm was zwart; eronder werd een zg. Buffy gedragen waardoor alleen de ogen te zien waren.

 

Onderzoek

Het overvallenteam doet onderzoek naar deze zaak die plaatsvond ter hoogte van de manege. Van het slachtoffer is aangifte opgenomen. Er wordt een buurtonderzoek gedaan. Getuigen die nog niet met de politie hebben gesproken, worden verzocht te bellen met het algemeen politienummer 0900-8844. Als u informatie hebt, meld dit dan.